7 näkökohtaa, jotka on otettava huomioon juoksukenkien valinnassa


Juoksitpa sitten ajan kuluttamiseen ja rentoutumiseen, pidät sitä painonpudotuksena tai valmistautuessasi maratoniin, oikeat kengät ovat välttämättömiä. Juuri ne varmistavat oikean asennon, ehkäisevät vammoja ja tekevät vaivannäöstä miellyttävämpää. Neuvomme, mitä kannattaa ottaa huomioon juoksukenkien valinnassa.

# 1 Hanki oikea koko

Oikean kengänkoon valinta näyttää olevan itsestäänselvyys. Monet juoksijat kuitenkin unohtavat tämän näkökohdan ja valitsevat ylisuuret urheilukengät, koska he pelkäävät, että heidän jalkansa turpoavat aktiivisuudestaan.

Jotta juoksukengät olisivat mahdollisimman mukavia, älä tingi koosta. Useimmat urheilujalkineiden valmistajat käyttävät puolikokoa.

On parasta kokeilla juoksukenkiäsi illalla, kun jalkasi ovat väsyneet raskaan päivän jälkeen. Varmista, että sormesi voivat liikkua vapaasti.

Muista, että hyvin valittujen urheilujalkineiden ei tarvitse "sylistää". Valitse alusta alkaen koko, joka sopii täydellisesti.

# 2 Mieti, millä pinnalla aiot juosta

Juoksetko vain juoksumatolla? Tai ehkä metsätoiminta on sinulle miellyttävintä? Valitse kengät, joiden pohja on tarkoitettu tietyille pinnoille. 

Kevyet ja joustavat kengät toimivat paremmin tasaisilla, mutta kovilla pinnoilla - jalkakäytävillä, poluilla ja juoksumatoilla. Ne vaimentavat täydellisesti iskuja ja minimoivat merkittävästi mahdollisen loukkaantumisen riskin.

Jos haluat juosta esteettömässä maastossa, valitse kengät, joissa on syvä kulutuspinta ja pohjassa olevat korvakkeet, jotka tarjoavat sinulle erinomaisen pidon epätasaisella alustalla. Niiden lisäetu on täydellinen nilkkatuki, mikä on erittäin tärkeää juoksettaessa epätasaisella alustalla. 

Muista, että näiden kenkien käyttäminen juoksumatolla tai jalkakäytävällä voi olla epämukavaa. Kun suunnittelet juoksua sekä teillä että metsissä, valitse hybridijuoksukengät, jotka kestävät molemmissa olosuhteissa.

# 3 Kiinnitä huomiota pehmustukseen

Välipohjan alla olevan materiaalin paksuus ja käytetyn vaahdon kovuus eli pehmusteet riippuvat myös siitä, missä aiot juosta. Molemmat näkökohdat ovat vastuussa vaikutusten vaimentamisesta.

Mieti, kuinka pitkän matkan aiot matkustaa. Jos valmistaudut maratoniin, valitse kengät, joissa on enemmän pehmustetta. Toisaalta joustavammalla pohjalla varustetut kengät toimivat lyhyemmillä matkoilla. 

Kiinnitä erityistä huomiota myös ns kengän pohjan pudotus. Yli 10 mm vaimentaa jalkojasi erinomaisesti. Tämän ratkaisun haittapuoli on suurempi kantapäävoima. 

Toisaalta, mitä pienempi pudotus, sitä enemmän lyöntejä jalkapöydälle tulee. Tämä voi saada akillesjänteen työskentelemään kovemmin. 

Jos olet vasta aloittamassa seikkailuasi tämän urheilulajin parissa, valitse perinteiset kengät, joiden pudotus on noin 8 mm.

# 4 Katso vanhoja kenkiäsi

Uusia juoksukenkiä valittaessa kannattaa tutustua lähemmin vanhaan, usein käytettyyn pariin. Tämä antaa sinulle hyvän kuvan siitä, kuinka jalkasi toimii.

Jos pohjassa on kulumisen merkkejä sisäpuolella, tarvitset kevyet, stabiloivat tennarit. Muuten voit loukkaantua. 

Kun huomaat kulumisen merkkejä kengän ulkopinnassa, valitse joustavat juoksukengät, joissa on korkea pehmuste. Tämän ansiosta vältyt loukkaantumiselta.

# 5 Kiinnitä huomiota kengän rakenteeseen

Jokaisella kengän osalla on oma tarkoituksensa. Pienimmätkin yhteensopimattomuudet voivat saada sinut tuntemaan olosi epämukavaksi juostessa. Muista, että mitä kevyempi kengän rakenne, sitä vähemmän väsymystä tunnet juoksun jälkeen.

Urheilukengän päällinen on yleensä valmistettu kankaasta tai modernista verkkokankaasta. Valitse joustava materiaali, joka antaa jaloillesi niiden tarvitseman tuen.

Yhtä tärkeää on, että kantapää ei luista kengässä eikä sen takaosa ärsytä millään tavalla nilkkoja tai jänteitä.

Kiinnitä myös erityistä huomiota nauhoihin. Varmista, etteivät ne ole valmistettu liukkaasta materiaalista eivätkä irtoa toiminnan aikana. Tämän ansiosta vältyt mahdollisilta matkoilta.

# 6 Älä unohda pohjaa

Kun valitset juoksukenkiäsi, älä unohda analysoida pohjaa huolellisesti. Sen sisältämät kielekkeet lisäävät tarttuvuuttasi maahan ja tarjoavat sinulle vakautta. 

Joustava materiaali parantaa joustavuutta ja varmistaa, että juoksemisesta tulee todellista nautintoa. Liian jäykät pohjat voivat vaikeuttaa jalan taipumista ja aiheuttaa liiallista kuormitusta, mikä vaikuttaa merkittävästi käyttömukavuuteen.

# 7 Etsi mukavuutta

Jotkut ratkaisut toimivat joillekin ihmisille, kun taas toisille ne ovat tuomittuja epäonnistumaan. Muista valita kengät mieltymystesi mukaan. Kokeile erilaisia ​​malleja ja katso, missä tunnet olosi parhaaksi. 

Älä vain katso sitä. Ensinnäkin urheilujalkineiden tulee olla toimivia ja tarjota sinulle mukavuutta juoksemisen aikana. Niiden ulkonäkö on toissijainen näkökohta.