Halkeileva kengänpohja. Voiko sen korjata?


Halkeileva pohja ei vain näytä rumalta, vaan voi myös vaikeuttaa kävelyä ja kannustaa vettä pääsemään kenkään. Mikä pahempaa, se saa sinut todennäköisemmin kaatumaan ja sillä on negatiivinen vaikutus nivelihisi. Jos sinullakin on tämä ongelma, meillä on hyviä uutisia! Sinun ei tarvitse erota suosikkijalkineistasi. Halkeileva kengänpohja on korjattavissa. Löydä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin ja katso, miten voit korjata pohjasi kotona.

Miksi pohja työntyy ulos muusta kengästä?

Jokainen kenkä koostuu useista eri elementeistä, joista osa kuluu luonnollisesti ajan myötä. Tämä koskee erityisesti pohjaa, joka on voimakkaasti alttiina kosketukselle maan kanssa, joten käytön jälkiä ilmaantuu siihen suhteellisen nopeasti.

On syytä muistaa, että kengän pohjan halkeamiseen voivat johtua useat tekijät. Jalkineiden käyttöikä on nimittäin rajallinen, johon vaikuttavat mm niiden käyttö- ja säilytystavat. Tämä koskee jopa korkealaatuisia kenkiä, joissa pohjat kuluvat paljon nopeammin kuin päälliset. 

Lukuun ottamatta sitä, että tiettyä kenkäparia käytetään hyvin usein pitkään ja sen aiheuttamaa kulumista, ongelman syynä voi olla… kenkien harvoin käyttäminen ja niiden säilyttäminen pahvilaatikossa kellarissa tai autotallissa.

Tällaisissa paikoissa ilman kosteus lisääntyy, mikä nopeuttaa merkittävästi kenkien ikääntymisprosessia. Tämän seurauksena jalkineiden yksittäiset osat, kuten päällinen ja pohjat, menettävät joustavuutensa ja muuttuvat hauraiksi.

Mikä määrittää pohjan elämän?

Pohjimmiltaan pohjan elinikä riippuu useista tekijöistä. Näitä ovat erityisesti:

  • kilometriä ajettu
  • tietyn kenkäparin käyttäjän paino
  • käyttäjän asentovirheitä
  • kävely
  • tyyppinen maasto, jolla kävellä
  • kenkien säilytyspaikka ja -tapa
  • tietyn kenkäparin käyttötiheys

Miten voin estää pohjan halkeilun?

Yksi tehokkaimmista tavoista estää halkeamia kenkien pohjassa on ... käyttää niitä säännöllisesti. Loppujen lopuksi ne on luotu tätä tarkoitusta varten! Muista, että mikään ei kestä ikuisesti ja jos et käytä kenkiäsi, tuhlaat niihin käyttämäsi rahat täysin. 

Säilyttämällä kenkäparia pitkään pahvilaatikossa autat kuivumaan liimaa ja nopeuttamaan kengän ikääntymisprosessia. Kaikki johtuu kosteuden imeytymisestä, mikä saa pohjan halkeilemaan ja irtoamaan muusta kengästä. Sivuvaikutuksena on myös värjäytymien muodostuminen yläosassa.

Voitko kävellä kengillä, joissa on halkeileva pohja?

Monet ihmiset ihmettelevät, onko halkeilevan pohjan kanssa kävelemisellä - ruman näyttämisen lisäksi - mitään kielteisiä seurauksia.

Ensinnäkin kuluneet pohjat antavat vähemmän pitoa maahan. Kulutuspinnasta tulee tasainen, mikä lisää merkittävästi liukastumisen todennäköisyyttä epätasaisilla tai kosteilla pinnoilla.

Toiseksi tällaiset pohjat vaikuttavat voimakkaasti jalkoihin ja niveliin. Vähentyneen iskunvaimennuksen ansiosta kaikki iskut ja iskut siirtyvät nilkoihin, polviin ja jopa lantioon. Tämän seurauksena saatat alkaa kokea epämukavuutta ja kipua nivelissäsi.

Kolmanneksi, epätasainen pohjan kuluminen voi vaikuttaa tapaasi ottaa askeleitasi. Pitkällä aikavälillä tämä voi aiheuttaa muodonmuutoksia tällä alueella. Tämän asiaintilan lyhyen aikavälin vaikutuksia ovat mm epämukavuuden tunne kävelyn aikana.

Kuinka korjata halkeileva pohja kotona?

Nyt kun tiedät halkeilevan pohjallisen kengissä kävelemisen seuraukset, haluat ehdottomasti välttää niitä. Tämän estämiseksi riittää kengän korjaaminen. Neuvomme, kuinka se tehdään kotona.

Ensinnäkin tarvitset oikean kenkäliiman. Valitsemalla laadukkaan tuotteen voit olla varma, että saat parhaan lopputuloksen, eivätkä kengät hajoa uudelleen kevyessä tihkusateessa. Ihannetapauksessa sinun pitäisi valita vedenpitävä liima. 

Jos kyseessä on irrotettava pohja, on hyvä idea poistaa pohja kokonaan ensin. Seuraava askel on päästä eroon vanhasta liimasta. Tätä varten voit käyttää asetonia tai kynsilakanpoistoainetta, joka liuottaa liiman.

Varmista, että pinnalla ei ole pölyä, rasvaa ja muita epäpuhtauksia. Käytä sitten hienoa hiekkapaperia (150 - 180) paremman otteen saamiseksi. Hiero pohjan yläosaa ja kengän pohjaa, kunnes pinnat ovat karkeita.

Levitä sitten siveltimellä tai korvatikulla pieni määrä vahvaa liimaa yhdelle pinnalle, kuten kengän pohjalle, ja paina se lujasti alas ja varmista, että kaikki reunat tasoittuvat. 

Saat maksimaalisen varmuuden siitä, että yhteys on pysyvä, voit kääriä kengän ympärille maalarinteipillä ja jättää sen yön yli. Voit käyttää myös kuminauhaa tähän tarkoitukseen.

Pelkäätkö, että suosikkikenkäsi menettää alkuperäisen muotonsa? Jotta tämä ei tapahdu, täytä sen sisäpuoli rullatuilla sanomalehdillä tai sukilla. Odota vähintään 24 tuntia ennen kuin puet kengän uudelleen jalkaan. Jos huomaat kengän yläosassa ylimääräistä liimaa, poista se pienellä asetonilla tai kynsilakanpoistoaineella kostutetulla vanupuikolla.

Jos tämä on sinulle liikaa, kannattaa antaa kengät asiantuntijalle. Kokenut suutari poistaa vanhat saumat tai liimajäämät, kiinnittää uuden pohjan ja antaa kengillesi uuden elämän.