Kuka on matkalla, se on… hiihto, vai valitsemme parhaat laskettelukengät


Kengän hankinta on iso investointi. Jos haluat, että kerran ostetut kengät seuraavat sinua rinteillä useiden vuosien ajan ja tarjoavat sinulle maksimaalista mukavuutta ja hauskaa, muista kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään seikkaan. Tämän ansiosta voit viettää aikaa aktiivisesti maalauksellisten talvimaisemien ympäröimänä. Kiinnostunut?

Rajoittamaton hauskanpito rinteillä

Rakastatko hiihtoa maalauksellisilla lumisilla rinteillä? Kokemuksestasi ja luottamuksestasi riippumatta varmista, että hankit oikeat laitteet. Sukset, suojalasit, kypärä ja oikea asu ei ole kaikki mitä jokainen hiihtäjä tarvitsee. Oikeat ratsastuskengät ovat yhtä tärkeitä.

Mietitkö mitä etsiä monoja ostaessasi? Tai etsitkö vinkkejä, joiden avulla löydät helposti täydellisen kokoiset laskettelumonot? Olet oikeassa paikassa! Sinua ajatellen olemme koonneet tarpeellisimmat faktat hiihtokengistä tarjotaksemme sinulle maksimaalista hauskaa rinteessä ilman rajoja. Aloitetaan!

Miksi laskettelukenkiin kannattaa sijoittaa?

Jotkut talviurheilun ystävät eivät turhaan sano, että monot ovat jokaisen hiihtäjän tärkein varuste. Vaikka rinteessä hiihtäessä sukset ovat suorassa kosketuksessa lumen peittämän maan kanssa, monot yhdistävät kehosi niihin, mikä vaikuttaa ajon mukavuuteen, tehokkuuteen ja sujuvuuteen.

Jos olet aloittelija hiihtäjä, sinulla ei todennäköisesti ole omia laskettelukenkiä ja vuokraat ne niille varatusta pisteestä. Vuokrauksen rajallinen valikoima yhdistettynä asianmukaisten tietojen puutteeseen voi aiheuttaa jalkakipuja, epämukavuutta ja jopa lisääntynyttä loukkaantumisriskiä. Tämän estämiseksi kannattaa panostaa omiin laskettelukenkiin. 

Toinen seikka, joka puhuu omien monojen puolesta, on se, että sinun ei tarvitse tuhlata aikaa pitkissä jonoissa hiihtovälinevuokraamoissa. Kuvittele mukavuutta, kun vuorille saavuttuasi voit heti mennä rinteille!

Kuinka valita hiihtokenkien koko?

Mukavan laskettelun perusta ovat oikein istuvat laskettelukengät. Joidenkin mielestä tällaisten jalkineiden tulee olla tiukkoja täyttääkseen tehtävänsä. Onneksi se on myytti!

Oikein valitut laskettelukengät eivät saa missään olosuhteissa aiheuttaa epämukavuutta. Liian vähän tilaa jää varpaille aiheuttaa painetta ja jaloissasi ilmaantuu kivuliaita venytysjälkiä. Toisaalta kenkään ei kannata jättää liikaa löysyyttä. Tässä tapauksessa jalkasi luisuvat ja menetät suksien hallinnan. 

Lisäksi liian isot laskettelumonot voivat saada sinut haluamaan kiristää niitä enemmän. Seurauksena on, että tämä heikentää verenkiertoa aiheuttaen tuskallisia kouristuksia ja ärsyttävää jalkojen jäätymistä.

Vältä kiirehtimistä monoja ostaessasi ja kiinnitä erityistä huomiota niiden kokoa valittaessa:

- jalan pituus

- jalan leveys

- nosta korkeutta

- pohkeen leveys 

Jos sinulla on suosikki suksisukat, muista ottaa ne mukaasi asentamista varten. Näin varmistat, että saat parhaan mahdollisen istuvuuden.

Mihin muuhun kannattaa kiinnittää huomiota laskettelukenkiä ostaessa?

Kengän koon lisäksi on otettava huomioon myös useita muita tekijöitä. Yksi niistä on kengän taipuisuus tai jäykkyys. Toisin sanoen flex on paineen määrä, joka tarvitaan kengän taivutukseen ja liikuttamiseen. Yleensä mitä suurempi jousto, sitä jäykempi kenkä.

Muista, että kenkien tulee olla riittävän vakaat, jotta voit hallita riittävästi ja vaimentaa iskuja, mutta kuitenkin riittävän joustavia, jotta ne eivät estä tasapainoasi.

Aloittelevat hiihtäjät tuntevat olonsa parhaimmaksi saappaissa, joissa on pienempi jousto (40 - 70). Kokeneemmat puolestaan ​​valitsevat jäykemmät laskettelumonot (60 - 90). Edistyneimmille hiihtäjille sopivat saappaat, joissa on korkein jousto (yli 90). 

Tärkeää on, että hiihtokenkien tapauksessa sukupuolella on väliä. Loppujen lopuksi naisten ja miesten jalat eroavat muodoltaan ja anatomialta. Naisen jalka on yleensä kapeampi ja jalat lyhyemmät ja täyteläisemmät. Tästä syystä naisten hiihtokengissä on vähemmän jäykkä jousto ja alempi hihansuut. Miehillä jousto on jäykempi ja mansetti huomattavasti pidempi. 

On syytä muistaa, että ei ole olemassa yhtä, ylhäältä alas suuntautuvaa standardia, joka määrittelee monon joustavuuden. Tämä tekijä voi vaihdella valmistajan, kengän valmistukseen käytetyn materiaalin ja jopa solkien lukumäärän mukaan. Varmistaaksesi, että monot sopivat mahdollisimman tarkasti, kokeile useita malleja.

Paremman mukavuuden ja suorituskyvyn takaamiseksi

Jos etsit maksimaalista ajomukavuutta ja parempaa suorituskykyä, valitse koon ja joustavuuden suhteen sinulle täysin oikea laskettelumono. Yhdistä kengät taitosi ja mieltymystesi mukaan.

Kiinnitä huomiota myös pituuteen ja painoon. Pidemmät, painavammat hiihtäjät kohdistavat enemmän painetta saappaisiinsa kuin lyhyemmät, kevyemmät ja yhtä kyvykkäät hiihtäjät. Tästä syystä on tarpeen ostaa hieman jäykemmät laskettelukengät täydellisen vakauden varmistamiseksi.

Toivomme, että vinkkimme ovat auttaneet sinua valitsemaan täydelliset laskettelumonot. Mennään!