Ommeltu vai liimattu kengät? Ota selvää molempien ratkaisujen eduista ja haitoista


Monet ihmiset miettivät, valitaanko ommeltu vai liimattu kengät. Näillä molemmilla ratkaisuilla on hyvät ja huonot puolensa. Vaikka hinta-laatusuhde on suurin ero, on muitakin näkökohtia, jotka on otettava huomioon valittaessa ommeltuja ja liimattuja jalkineita. Olemme käsitelleet niitä tässä artikkelissa.

Kolikon kaksi puolta

Toisin kuin näyttää, kuinka kauan tietty kenkäpari kestää sinulle, ei riipu pelkästään sen valmistuksessa käytetyn materiaalin laadusta. Yhtä tärkeää on käytetty rakennetapa eli se, miten pohja kiinnitetään kengän päälliseen.

Periaatteessa ommeltuja ja liimattuja kenkiä on saatavilla kaupoista. Suurin ero näiden välillä on hinta-laatusuhde. Olemme käsitelleet molempien tärkeimmät edut ja haitat auttaaksemme sinua tekemään parhaan valinnan.

Kannattaako liimattujen kenkien ostaminen?

Liimatut kengät ovat yksi halvimmista ja yleisimmistä kengänrakennusmenetelmistä. Tällä tavalla asennettu pohja toimii parhaiten kumisaappaiden kanssa. Tämä ratkaisu löytyy usein myös klassisista tennareista tai tennareista. Käytännössä kaikki kengät ovat saatavilla liimattuina.

Vaikka tämä tuotantomenetelmä on halpa, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen lopulliseen hintaan, on syytä ottaa huomioon kaikki haitat. Aloitetaan!

Ensinnäkin liimatut kengät ovat paljon vähemmän kestäviä kuin ommeltu malli. Kaikki kiitos kenkien pohjan ja päällisen suhteellisen huonon liitoksen.

Toiseksi kengät, joissa pohja on liimattu päälliseen, eivät siedä epäsuotuisia sääolosuhteita. Sade, lumi ja muta vaikuttavat merkittävästi niiden käyttöikään ja voivat saada pohjan irtoamaan muusta kengästä rumalla tavalla. Se ei vain näytä huonolta, vaan myös päästää vettä sisään.

Kolmanneksi tällaisten kenkien korjaaminen ei välttämättä ole tehokasta, ja sinun on investoitava toiseen pariin. Pitkällä aikavälillä saatat huomata, että menetät tämän. 

Myös ekologiseen näkökulmaan kannattaa kiinnittää huomiota. Jotkut liimat voivat vapauttaa ympäristölle haitallisia aineita. Lisäksi kenkien heittäminen pois ja uusien parien ostaminen ei ole myöskään ekologista. Jos välität ympäröivästä luonnosta, luovu tästä ratkaisusta ommeltujen kenkien hyväksi.

Ei niin pelottava paholainen...?

Liimatuilla kengillä on kuitenkin kannattajansa. Yksi heistä on suosittu koripalloilija Michael Jordan, joka valitsi liimatut kengät ommeltujen pelikenkien sijaan. Kaikki kiitos joustavan rakenteen, joka ei vaadi aikaa mukautua jalkaan. 

Toinen liimattujen jalkineiden etu on helppo saatavuus. Lähes jokaisesta kaupasta löydät helposti esteettisen liimatun kenkäparin, niin arkeen kuin juhlavampaankin käyttöön.

Kannattaako ommeltuihin kenkiin sijoittaa?

Toisin kuin liimatut kengät, ommeltu kengät ovat paljon kestävämpiä, minkä ansiosta ne palvelevat sinua monta vuotta. Vaikka niiden hinta on huomattavasti korkeampi, se on todellinen investointi!

Lisäksi ommeltu kengät näyttävät kiinteämmiltä kuin liimatut. Tämän ansiosta ne täydentävät täydellisesti hienostuneita tyylityksiä ja luovat arvostetun lopputuloksen. Halvat liimatut kengät eivät koskaan anna sinulle niin ilmiömäistä viimeistelyä.

Ommeltu kengät ovat myös säänkestäviä. Juotpa sitten bussiin sadepäivänä tai kävelyllä lumisessa kaupungissa, sinulla ei varmasti ole mitään pelättävää. Ompelu ei ala hajota eikä vesi pääse tihkumaan kengän sisään.  

Heti kun sauma on vaurioitunut, on mahdollista korjata kengät onnistuneesti. Sinun tarvitsee vain viedä suosikkiparisi suutarin luo, joka korjaa sen pientä maksua vastaan.

Koristeelliset saumat teipatuissa saappaissa

Jotkut kenkävalmistajat haluavat lisätä koristeellisia saumoja liimattuihin kenkiin. Jos välität vain estetiikasta, tämä ratkaisu voi osoittautua härän silmäksi. 

Ne sopivat täydellisesti tyylikkäille naisille lakatut, eristetyt pussit punaisilla saumoilla. Korkealaatuisten synteettisten materiaalien käyttö tekee kengistä moitteeton. Niiden kiistaton etu on myös suhteellisen alhainen hinta. 

Liimatut kengät koristesaumalla ovat yleensä halvempia kuin ne, joissa on ommeltu pohja. Muista kuitenkin, että kun ne alkavat hajota, kaikki loitsu katkeaa ja niiden viehätys katoaa.

Jos aiot käyttää näitä kenkiä vain silloin tällöin, sinulla ei todennäköisesti ole mitään hätää. Tämä voi kuitenkin osoittautua ongelmalliseksi jokapäiväisessä käytössä.

Mitkä kengät valita - ommeltu tai liimattu?

Valitettavasti ei ole selvää vastausta kysymykseen, mitkä kengät valita. Kaikki riippuu käyttäjän henkilökohtaisista mieltymyksistä. 

Jos korkea joustavuus ja alhainen hinta ovat sinulle tärkeämpiä, valitse liimatut kengät. Huomaa kuitenkin, että kun ne alkavat hajota, joudut ostamaan uusia, mikä - jonkin ajan kuluttua - voi osoittautua vähemmän kannattavaksi kuin ommeltuihin kenkiin sijoittaminen.

Nämä puolestaan ​​ovat paljon kestävämpiä, minkä ansiosta ne palvelevat sinua monta vuotta. Lisäksi niiden korjaus on suhteellisen edullista ja käytännössä vaivatonta. Käsityö tekee kengistä myös paremman näköisiä, ja koko muotoilu saa "sen jotain". Päätös on sinun!