Romanssi katteista: farkut ja kengät!


Kuka ei tunne heitä ja kuka ei käytä niitä? Ne ovat 20. vuosisadan kuvake: JEANS!

Kuka ei tunne niitä ja kuka ei käytä niitä? Ne ovat 1900-luvun ikoni: JEANS!

Ensimmäiset farkkumallit luotiin Euroopassa 1800-luvulla, mutta version, jonka tiedämme tänään, loivat Jacob Davis ja Levi Strauss vuonna 1873 San Franciscossa, joka oli pieni kaupunki, jota kärjistyi kulta. Kullan etsijät tarvitsivat kestäviä vaatteita, jotka olivat halpoja ja mukavia ja siksi helppo valmistaa. Davisin ja Straussin innovatiivisena ideana oli vahvistaa saumoja ja taskuja kupari-niiteillä. Mielenkiintoista on, että ensimmäiset farkkuhousut eivät olleet kiinnitettyinä napilla, vaan sidottu vyöhön. Laadukkaimmalle mallille annettiin numero 501, ja siitä tuli nopeasti puunkorjuun, viljelijöiden ja ennen kaikkea cowboyjen työvaatteita. Farkut ”työntekijöiden” historia on kuitenkin vain johdanto heidän uralle.

1950-luvulla kapinalliset amerikkalaiset teini-ikäiset käyttivät farkkuja, ja tietysti siihen vaikuttivat suuren näytön tähdet: Marilyn Monroe (farkkuissa hän näytteli elokuvassa "Reunassa") ja James Dean (kappaleessa "Kapinalliset ilman syytä"). Tuolloin farkut paidat ja muut tarvikkeet ilmestyivät. Silloin farkut tulivat nuorten muodin symboliksi. Farkut tulivat 1970-luvulla kapinallisten nuorten univormuiksi. Kelloja, pitkät hiukset ja denim-pussit, joista hipit ommelivat vanhoista farkuista. 90-luvulla farkkujen suosio räjähti! Farkut voisivat olla ja olisi pitänyt olla kaikkea: housut, paita, takki, kengät, käsilaukku ja hiukset. Muistatko sen edelleen amerikkalaisista sarjoista? Kunnes hiusharjakset! Ja seuraavaksi? Tyylit ja värit muuttuivat edelleen. He tulivat takaisin ja menivät vaatekaapin pohjalle, soittokelloja, putkia, pyyhkiä, reikiä, kaulakoruja, marmoria ...

Puolassa farkut ilmestyivät 1950-luvulla. Voit hankkia ne vain yksinomaisissa Peweks-kaupoissa tai lumpex-kaupoissa, joissa voit ostaa vaatteita demobille. He maksoivat useita kuukausipalkkoja ja sitten PepsiColan vieressä he olivat nuorten haluamia tuotteita. Kuten Yhdysvalloissa, denimhousut suosittiin nuorten näyttämö- ja elokuvateatterien keskuudessa.

Farkut eivät kuitenkaan ole vain housuja ja paitoja. Denim on levinnyt myös extroihin. Tähän päivään mennessä kaduilla voit tavata ihmisiä, joilla on farmaseuttinen ilme. Tämä on suuntaus muutama vuodenaika sitten, mutta tänä vuonna farkku hallitsee jalkoinaan käytettyä lisävarusteena! Entä farkut kengät? 

Denim kengät (tai denim-kengät) voivat helposti antaa muotoilulle hieman epätasapainon tai antaa sille rento ilmeen. Denimbaleriinien asettaminen hameeseen saa meidät näyttämään vähemmän muodollisilta ja värikkäiden housujen lenkkarit toimivat hienosti kaikilla kesä- ja viikonloppuisilla tyylityksillä. Täällä heillä on jotain mielessä? :)