Tee se itse! Nahkakenkien kyllästäminen kotimenetelmillä


Kengännahka on luonnollinen materiaali, jolla on ominainen huokoinen kuiturakenne. Vaikka tämä mahdollistaa hengittävyyden säilyttämisen kuumina päivinä, kosteus ja syksyinen poskipuna tekevät tästä ominaisuudesta hieman ongelmallisen. Jos haluat pitää jalkasi kuivina, harkitse nahkakenkien kyllästämistä. Tiedämme luotettavat kotimenetelmät!

Näytätkö hyvältä pitkästä aikaa? On mahdollista!

Kyllästäminen on yksi helpoimmista tavoista huolehtia niistä kunnolla ja pitää ne näyttävinä pitkään. Mietitkö, mistä tässä on kyse? Se on helppoa!

Kyllästäminen koostuu erilaisten materiaalien suojaamisesta erityisillä liuoksilla ja aineilla. Kyllästysaineet muuttavat tämän prosessin kohteena olevan materiaalin ominaisuuksia ja niillä on monia käyttökohteita. Kyllästys voidaan suorittaa puulle, kankaille, paperille ja lopuksi nahalle, josta mm. kenkiä.

Miksi nahkakengät on kyllästetty?

Ymmärtääksesi, miksi nahkakengät on kyllästetty, on syytä tarkastella lähemmin tätä materiaalia. Kengännahalle on ominaista huokoinen kuiturakenne, joka imee ja säätelee hien määrää. Tämän ansiosta jalkasi voivat hengittää vapaasti, eikä sinun tarvitse huolehtia epämiellyttävistä hajuista. 

Asiat muuttuvat hieman monimutkaisemmiksi, kun ulkona on kylmä ja kostea, tai pahempaa - alkaa sataa. Nahkahan luonnollisena vettä rakastavana materiaalina vetää puoleensa vettä ja sinulla voi olla ongelmia sukkien kastumisen kanssa. 

Tämän estämiseksi riittää, että kengät kyllästetään. Tämä on yksi helpoimmista tavoista valmistaa suosikkinahkakengät syksyn pehmoille. Lue, miten se toimii.

Miten kyllästäminen toimii?

Kyllästysainekerros tekee kengän nahkapäällisestä hydrofobisen, eli siitä tulee vedenpitävä. Kyllästysaine "tukkii" kaikki kengän huokoset, vuodot ja reiät, jotka eivät näy paljaalla silmällä, ja vesi lakkaa valumasta niiden läpi. Kengän hengittävyys ei vaikuta millään tavalla.

Mikä parasta, nahkakenkien kyllästäminen tuo enemmän etuja! Se estää kosteuden tunkeutumisen lisäksi myös lian sisäänpääsyn. Tämän seurauksena jalkineistasi tulee helpompi huoltaa, väri säilyy pidempään ja voit nauttia suosikkikenkäparisi moitteettomasta kestävyydestä.

Valmistele kengät kyllästystä varten

Riippumatta siitä, luotatko erityisiin, erikoistuotteisiin nahkakenkien kyllästämiseen vai käytätkö artikkelissa esitettyä kotitekoista menetelmää, sinun on valmisteltava kengät tähän prosessiin. Jos ohitat tämän vaiheen, kyllästys ei toimi kunnolla. 

Poista ensin kokonaan lika, pöly ja muut roskat kengistä. Et todellakaan välitä kenkien ruman ulkonäön säilyttämisestä ja kyllästyksen vaikutuksen estämisestä. Ole sitten kärsivällinen ja odota, että kengät kuivuvat kokonaan. Tämä on ainoa tapa saada parhaat tulokset ja nauttia materiaalin maksimaalisesta vedenkestävyydestä.  

Kynttilä ja kuivausrumpu - täydellinen kaksikko

Kun kengät ovat puhtaat ja täysin kuivat, on aika tehdä vesitiivis. Sen sijaan, että kuluttaisit omaisuuksia vedeneristystuotteisiin, käytä tuotteita, joita sinulla on varmasti kotona - kynttilää ja kuivausrumpua. Työskennellä! 

Vaha on yksi tehokkaimmista kenkäkyllästysaineista. Valitse klassinen valkoinen kynttilä ja hiero sitä voimakkaasti kenkää vasten. Kun näet valkoisen jäännöksen, se on merkki siitä, että olet oikealla tiellä. Hiero kynttilän yläosaa tasaisesti ja varmista, että vaha ulottuu jokaiseen kolkkaan ja koloon.

Kiinnitä erityistä huomiota saumoihin. Muista, että mikä tahansa kohta, jossa on jokin yhteys, on mahdollinen kohta, jossa vesi voi vuotaa. Paina kynttilää niin lujasti, että vaha menee syvälle saumaan ja sulkee sen tiukasti. Varmista, että kengät eivät vuoda, levitä kaksi kerrosta vahaa saumoille.

Käytä sitten turvaetäisyyttä pitäen hiustenkuivaajaa lämpimällä ilmalla, joka sulattaa vahan hetkessä ja antaa sen imeytyä päälliseen.

Tällä tavalla kenkäsi ei ole vain vedenpitävä, vaan ihosi on myös uskomattoman kiiltävä! Muista kuitenkin, että vaha voi kulua ajan myötä, joten on hyvä idea toistaa tämä prosessi säännöllisesti.

Sopiiko vaseliini kenkien kyllästämiseen?

Vaseliini on toinen tuote, jota löytyy useimmista kotitalouksista ja joidenkin mukaan sitä voidaan käyttää kenkien kyllästämiseen. Kokemuksemme osoittaa kuitenkin, että tästä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

On totta, että kerros vaseliinia voi tehdä kengistäsi vedenpitäviä. Muista kuitenkin, että tämä on erittäin rasvainen tuote, joka ei imeydy täydellisesti. Tämän seurauksena kenkäsi voivat näyttää rumilta ja huolimattomilta. Lisäksi se voi auttaa houkuttelemaan likahiukkasia päälliseen.

Työskennellä!

Toivomme, että oppaamme avulla voit saavuttaa halutut tulokset ja sinetöidä suosikkinahkakenkäsi. Onnea!