Kuinka valita vaelluskengät? Vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin


Vuorilla kävely on todellinen nautinto. Majesteettiset kukkulat, henkeäsalpaavat näkymät ja kommunikointi kiehtovan luonnon kanssa... Iloisuus voi ohittaa nopeasti, kun käytät epämukavia kenkiä. Jotta kilometrejä voisi ajaa hymy huulilla, kannattaa huolehtia laadukkaista vaelluskengistä. Olemme valmistelleet vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin vaelluskengistä auttamaan sinua valinnassa.

Miksi vaelluskengät kannattaa ostaa?

Monet ihmiset ihmettelevät, miksi kannattaa investoida vaelluskenkiin ennen vuoristoreitin vaellusta. On useita erittäin tärkeitä syitä!

Ensinnäkin kulutuspinta, eli pohjan alaosa, jonka tehtävänä on pitää sinut pystyssä, klassisissa tennareissa ja tennareissa on kevyt. Tämän seurauksena siitä tulee täysin hyödytöntä, kun lähdet kävelylle epätasaisessa maastossa.

Toiseksi, tavalliset lenkkarit eivät tarjoa jaloillesi riittävää jäykkyyttä ja tukea. Jos suunnittelet vuoristovaellusta, muista valita erityiset vaelluskengät. Jäykät pohjat ja erityisesti suunnitellut päälliset suojaavat sinua loukkaantumisilta. 

Kolmanneksi klassisia tennareita ei ole tehty vaikeisiin sääolosuhteisiin. Muta tai lätäköt eivät pelota sinua vedenpitävissä vaelluskengissä.

Kuinka valita vaelluskengät?

Nyt kun tiedät, miksi laadukkaisiin vaelluskenkiin kannattaa panostaa, kannattaa pohtia, mihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota niitä ostaessa.

Kiinnitä huomiota ajettaviin etäisyyksiin ja maaston ominaisuuksiin. Muista ottaa huomioon mahdollinen paino, jota kannat esimerkiksi selässäsi. Mieti myös, tarvitsetko vaelluskengistäsi erityisominaisuuksia, kuten vedenkestävyyttä.

Yksi yleisimmistä virheistäsi on ostaa vaelluskenkiä, joita ystäväsi suositteli sinulle. Muista, että jokaisen jalat ovat ainutlaatuiset pituudeltaan, leveydeltään ja muodoltaan. Vaikka voit ohjata muiden mielipiteitä, sinun ei pidä luottaa pelkästään siihen. Ohjaa oma mukavuus. Loppujen lopuksi hänestä riippuu, kuinka paljon nautintoa saat kävelemisestä vuoristopolkua pitkin.

Mikä on ominaista hyvälle vaelluskenkälle?

Hyvässä vaelluskengässä pitäisi olla varvas- ja kantapäävahvikkeet. Tällä tavalla se suojaa jalkasi etu- ja takaosaa kiviltä ja juurilta.

Ilman näitä suojaimia loukkaantumisriski ja itseluottamuksen menetys kasvaa vaeltaessa epätasaisessa, äärimmäisessä maastossa. 

Ainoa on toinen perustekijä, jonka avulla voit erottaa hyvät kengät huonommista malleista. Varmista, että siinä on monisuuntainen kulutuspinta, joka tarjoaa sinulle vakauden, erinomaisen pidon ja tasapainon. Lisäksi se toimii suojaavana esteenä vaikeiden reittien ylittämisessä.

Hyvät vaelluskengät pitäisi olla valmistettu kestävistä materiaaleista. Muista kuitenkin, että monet valmistajat valitsevat halpoja materiaaleja, jotka eivät päästä ilmaa läpi. Tästä syystä pue kenkiin, joissa on hyvälaatuinen kalvo.

Saappaat vuorille - kevyet vai raskaat, korkeat vai matalat?

Ostaessaan kenkiä vuorille monet ihmiset miettivät, valitaanko kevyempi vai raskaampi malli. Reppussasi on luultavasti jo painoa, joka kulkee mukanasi vuoristoretkelläsi. Älä lisää sitä entisestään valitsemalla painavia jalkineita. Kevyet kengät helpottavat jalkojen nostamista ja etanan vauhdin välttämistä. Varmista kuitenkin, että niiden rakenne on riittävän vahva ja jäykkä.

Toinen huomioitava tekijä on päällisen korkeus. Yleensä mitä lyhyempi malli, sitä vähemmän suojaa nilkkoja. Päällisen pituus ei vaikuta vain turvallisuuteen, vaan myös luo suojaavan esteen jalkojesi ja lumen tai sateen väliin.

Kuinka paljon löysyyttä vaelluskengissä pitäisi olla?

Mietitkö, minkä kokoiset vaelluskengät valita ja kuinka paljon löysyyttä kannattaa olla vuoristokenkien kanssa? Vaellusjalkineiden tulee istua kunnolla, eivätkä ne saa aiheuttaa painetta. Varmista, että varpaissasi on tarpeeksi tilaa. Kantapään kireys ei ole tervetullutta! Se voi aiheuttaa kitkaa ja kipua pitkillä vaelluksilla.

Muista, että vaelluskengät antavat sinulle hieman erilaisen istuvuuden kuin klassiset arjen kävelykengät. Tästä syystä saatat tuntea, että ne ovat hieman jäykemmät kuin tavalliset jalkineet. Huomio! Aluksi saatat tarvita vähän aikaa tottuaksesi täysin uuteen hankintaasi.

Pohjan ja nilkkojen tasapainoisen jäykkyyden ansiosta voit olla varma, että jaloillesi on taattu tarvittava tuki epätasaisessa maastossa, vaikka haluat ajaa pitkiä matkoja raskaalla repulla.

Kuinka mitata vaelluskengät oikein?

Kun kokeilet vaelluskenkiä, muista käyttää samantyyppisiä sukkia, joita aiot käyttää polulla. Älä luota vain yhteen kenkään valitessasi. Käytä aikaa kokeillaksesi molempia ja varmista, että ne ovat etsimäsi. 

Ennen kuin leikkaat tarrat ja heität kuitin pois, testaa vaelluskengät päivän aikana. Loppujen lopuksi jaloilla on tapana turvota päivän kuluessa. Haluat varmasti tuntea olosi mahdollisimman mukavaksi, varsinkin kun ne lisäävät hieman kokoaan.