Valitsemme kengät talvimatkalle vuorille


Vuoristomatka on loistava tilaisuus viettää aktiivisesti aikaa läheistesi kanssa. Kannattaa kuitenkin hankkia oikeat jalkineet pettymysten välttämiseksi. Älä anna tuskallisten hankausten, vuotavien päällisten ja paleltuneiden sormien horjuttaa suunnitelmiasi miellyttävästä lepopäivästä. Tarkista, mitkä kengät sopivat patikointiin vuoristossa talvella.

Mitä etsiä, kun valitset talvikengät vuorille?

Talvikävelyllä vuorilla on epäilemättä viehätyksensä. Näkymä lumihuippuisille huipuille on henkeäsalpaava, perheen tai ystävien seura parantaa mielialaa ja ulkona vietetyt aika antavat energiaa toimia. Jos et halua minkään pilaavan mielialasi vuoristomatkalla, muista käyttää mukavia vaatteita ja sopivia kenkiä.

Muista, että sopimattomat jalkineet voivat paitsi saada sinut kärsimään kipeistä varpaista tai vilustumisesta, kun jalkasi ovat täysin kastuneet lumesta, vaan voivat myös vaikuttaa merkittävästi turvallisuuteen. 

Markkinoilla on niin monia vaelluskenkimalleja, että oikean valinnan tekeminen on melkoinen haaste. Onneksi niitä ostettaessa on otettava huomioon useita näkökohtia. Olemme käsitelleet niitä tässä artikkelissa.

Ensin pitää jalat lämpiminä

Talvisää voi tuntea etenkin vuoristossa. Riippumatta siitä, aiotko kiivetä huipuille vai vain ihailla ympäröivän luonnon viehätysvoimaa lempeiltä kukkuloilta, sinun on varauduttava alhaisiin lämpötiloihin.

Lämpöalusvaatteet ja lämmin hattu eivät ole kaikki, mitä kannattaa ostaa. Yhtä tärkeää on, että kengät ovat kunnolla eristettyjä, jotta sinun ei tarvitse käyttää useita villasukkia, jotka voivat aiheuttaa hankausta.

Toiseksi jäykistä nilkkaniveltä ja tarjoa pitoa

On erittäin tärkeää jäykistää nilkkaniveltä turvallisuutesi varmistamiseksi kiipeäessäsi lumipeitteisiä vuoria. Sido nauhat tiukasti ja valitse korkeat kengät. Tämän ansiosta tarjoat lisäksi suojan lumen tunkeutumiselta kengän sisään.

Hyvien vaelluskenkien pitäisi myös tarjota sinulle pitoa ja pitoa. Lumiset ja jäiset alueet vaativat kunnolla istuvan pohjan, jotta pysyt turvassa.

Kolmanneksi tee siitä vedenpitävä

Varmista myös, että kenkäsi ovat vedenpitävät. Kun käsittelet lunta, voit kastella jalkasi hetkessä, mikä ei vain johda vilustumiseen, vaan voi myös vaikuttaa merkittävästi turvallisuuteen.

Tämän välttämiseksi valitse lumikengät, joissa on vedenpitävä kalvo. Jos vaellus vuoristossa on sinulle harvinaista, sinun ei tarvitse investoida vedenpitäviin jalkineisiin. Vedenpitävillä ominaisuuksilla varustettu kenkäsuihke on paljon halvempi ratkaisu, jonka ansiosta luot kestävän suojaesteen ja sulava lumi pysähtyy päällisen pinnalle imeytymättä materiaaliin.

Neljänneksi säädä kokoa

Varpaille kannattaa jättää tilaa, mutta juuri sen verran, ettei kantapää liiku kävellessä. Talvivaelluskenkiä kokeileessa kannattaa käyttää sukkia, joita aiot käyttää vaelluksen aikana.

Mietitkö mitä tehdä, kun mikään koko ei sovi täydellisesti? Älä missään tapauksessa yritä pakottaa jalkojasi liian pieniin kenkiin. Liian tiukkojen kenkien käyttö voi rajoittaa verenkiertoa ja johtaa jalkojen jäätymiseen. Muista myös, että jalkasi turpoavat yleensä kävellessäsi. Valitse tästä syystä hieman suurempi koko ja poista ylimääräinen tila kengän sisäpuolelta paksuilla sukilla tai erikoisosilla.

Löydä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Jotta valinnan tekeminen olisi entistä helpompaa, olemme koonneet luettelon usein kysytyistä kysymyksistä lumikengistä.

Ovatko luonnon- vai synteettisistä materiaaleista valmistetut kengät parempia talvivaellukseen?

Luonnonmateriaaleista valmistetut kengät ovat raskaampia kuin synteettiset. Jos haluat maksimaalista mukavuutta ja haluat välttää väsymystä, valitse synteettisistä materiaaleista valmistetut jalkineet. Varmista kuitenkin, että ne täyttävät kaikki tässä oppaassa esittämämme vaatimukset.

Kuinka pitkiä talvivaelluskenkien tulisi olla?

Mukavimpien talvivaelluskenkien tulee olla nilkan yläpuolella. Tällä tavalla ne eivät vain pidä sinua turvassa ja estävät nilkan nyrjähdyksiä, vaan myös estävät lumen pääsyn kengän sisään.

Voinko käyttää tavallisia vaelluskenkiä talvivaelluksella vuoristossa?

Jos vaelluskengät ovat vedenpitäviä ja niissä on riittävä eristys, ei tälle ole suuria vasta-aiheita. Muuten ne voivat imeä vettä ja aiheuttaa epämukavuutta ja äärimmäisissä tapauksissa jopa paleltumia jaloissa.

Kuinka välttää rakkuloita vaeltaessa vuorilla talvella?

Ennen kuin lähdet vuoristoretkelle, varmista, että kengät ovat hyvin erillään. Käytä niitä kotonasi päivittäisten toimien aikana tai käytä todistettuja menetelmiä liian tiukkojen kenkien venyttämiseen, joista keskustelimme Tämä artikkeli.