Valitsemme mukavat kengät vanhukselle


Iän myötä elämän eri osa-alueiden tarpeet ja vaatimukset muuttuvat. Tämä koskee muun muassa käytettyjä kenkiä. Muutokset jalan asennossa ja rakenteessa edellyttävät usein oikein istuvien jalkineiden hankintaa. Onneksi tämä tehtävä on helpompi kuin uskotkaan. Opi arvokkaita vinkkejä, joiden avulla voit valita mukavat kengät vanhukselle.

Turvallisuus on avain

Tasapaino ja koordinaatio huononevat iän myötä. Siksi kaatumiset ovat yksi yleisimmistä ikäihmisten loukkaantumissyistä. Monet niistä ovat erittäin vaarallisia. Ne voivat liittyä vakaviin lonkka- tai päävammoihin ja vaatia sairaalahoitoa. Tämän riskin minimoimiseksi on tärkeää varmistaa vanhusten turvallisuus. 

Yksi tehokkaimmista tavoista on ostaa oikeat jalkineet. Luovu korkokengistä, varvastossoista ja kengistä, joissa on liukas pohja. Nauhoilla varustetut kengät voivat olla yhtä vaarallisia. Neuvomme mihin muuhun kannattaa kiinnittää huomiota ostettaessa mukavia ikäihmisten kenkiä.

Oikein istuva koko

Mukavien ikäihmisen kenkien tulee olla ennen kaikkea oikean kokoisia. Liian suuret kengät voivat johtaa siihen, että jalka luistaa kengässä. Tämän seurauksena seniori voi menettää tasapainonsa ja kaatua. 

Vältä myös tiukkoja kenkiä, jotka voivat aiheuttaa kipeitä jalkoja, kivuliaita rakkuloita ja varpaille. Muista, että oikea kengänkoko on avain menestykseen, jos arvostat jalkojen mukavuutta, mukavuutta ja terveyttä.

Älä myöskään unohda, että iän myötä jalka voi muuttaa kokoaan ja muotoaan. Tästä syystä, vaikka olisitkin vakuuttunut käyttäväsi tiettyä kenkäkokoa, kenkiä kannattaa kokeilla ennen ostamista.

Valitse oikea pohja ja kengän vuori

Oikean kengänpohjan valinta voi olla melkoinen haaste. Valitse jalkineet, joiden pohjat on valmistettu luistamattomista materiaaleista. Esimerkiksi kumi tai kaukki on täydellinen.

Hyvä ratkaisu on ostaa erityiset liukumattomat pehmusteet, jotka tarttuvat kengän pohjan alle. Varmista kuitenkin, että tyynyt ovat vedenpitäviä. Näin ne eivät irtoa kengästä edes sateisina päivinä.

Lisäetuna voi olla kulutuspinnan olemassaolo, joka antaa sinulle paremman pidon maahan ja estää liukastumisen.

Ainoa ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa! Yhtä tärkeä on vuori kengän sisällä. Jos kärsit reumaattisista ongelmista, valitse lämmin, luonnollinen turkki. Vältä synteettisiä materiaaleja, jotka voivat edistää bakteerien kasvua ja aiheuttaa urheilijan jalkatulehdusta. 

Muista myös, että mitä paksumpi pohjallinen, sitä parempi pehmuste. Hyvin istuva pohjallinen vaimentaa jalan maahan osumisen aiheuttaman iskun ja hajottaa sen kunnolla. Tämän seurauksena iskujen vaikutus lantioon ja selkään vähenee huomattavasti. Jotta pohjallinen voidaan säätää oikein yksilöllisiin tarpeisiin, on parasta kääntyä ortopedin tai jalkaterapeutin puoleen.

Yhdistä kengän kantapää ja kärki

Korkokenkien käyttäminen ei vain vääristä jalkojasi, vaan sillä on myös negatiivinen vaikutus tasapainoon. Tästä syystä luovu korkokengistä ja vaihda ne matalilla korkokengillä. Vältä myös täysin litteitä kenkiä, jotka voivat osoittautua epämukavilta. 

Vanhemmille ihmisille matala ja leveä kantapää on paras. Kantapään hellävaraisen noston ansiosta jalkasi ja sääresi ovat helpottuneet ja tunnet vertaansa vailla olevan mukavuuden. Kenkiä kokeileessasi sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin varmistaa, että kehon paino siirtyy tasaisesti koko jalkaan, ei vain kantapäälle tai varpaille.

Kantapään lisäksi kiinnitä erityistä huomiota kengän kärkeen. Vältä teräviä kenkiä, jotka kiristyvät varpaiden ympäriltä. Tämä voi myös aiheuttaa epämukavuutta ja muodonmuutoksia jalassa.

Valitse mukavuus

Monet eläkeläiset pitävät kengistä, jotka on nopea ja helppo pukea ja riisua. Tämän ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Parhaimmillaan olevia ihmisiä seuraavat selkäongelmat voivat olla erittäin hankalia.

Luovu nauhakengistä ja valitse tarranauhalla kiinnitetyt kengät. Sen lisäksi, että voit pukea ne ilman ongelmia, voit myös säätää ne helposti jalan leveyden mukaan. Tämä koskee erityisesti iäkkäitä ihmisiä, joiden jalat usein turpoavat.

Koti eläkeläisille

Vältä kävelemistä ympäri taloa vain sukat jalassa. Liukumattoman pohjan puute yhdistettynä liukkaisiin keittiön laattoihin voi edistää putoamista ja loukkaantumisia. Tämän estämiseksi kannattaa hankkia mukavat tossut talossa liikkumiseen. 

Vältä malleja, jotka eivät tue kantapäätä. Valitse pehmeät luonnonmateriaaleista valmistetut tossut. Jos kokeiluvaiheessa tunnet, että valittujen tossujen pukeminen on sinulle vaikeaa, valitse toinen malli.

Kuten näet, oikean kenkäparin valinta on erittäin tärkeää missä tahansa iässä. Ikäihmiset kokevat monia vaivoja, kuten bunions, kovettumia ja varpaille. Näiden tilojen kipua ja epämukavuutta voidaan helposti lievittää valitsemalla oikeat jalkineet. Mukavat vanhuksen kengät auttavat myös säilyttämään tasapainon ja vähentävät näin putoamisriskiä.