Vanhojen kenkien ei tarvitse päätyä roskakoriin! Tarkista, kuinka niitä käytetään


Puolalaisen naisen tilastovaatekaapissa on 17 paria kenkiä, ja yli puolet puolalaisista ostaa 3 paria uusia kenkiä vuodessa. Riippumatta siitä, oletko enemmän tai vähemmän konservatiivinen tässä asiassa, jalkineesi kuluvat ajan myötä tai et yksinkertaisesti enää pidä niistä. Onneksi tällaisten kenkien ei tarvitse päätyä roskakoriin. Suosittelemme, mitä tehdä niille antaaksesi heille toisen elämän.

Anna kengillesi toinen elämä

Tilastollisen puolalaisen naisen kokoelmassa on peräti 17 paria kenkiä. Korkokengät juhlaan, sandaalit kesäksi, tennarit arkeen, lumisaappaat pakkaspäiviin, balerinat toimistoon... Monissa tapauksissa niitä on vaikea laskea yhden käden sormilla!

Jotkut ovat niin mukavia ja monipuolisia, että käytät niitä melkein joka päivä. Tällainen toistuva käyttö saa kengät kulumaan nopeasti ja vaativat vaihtamista uusiin. Toisaalta jotkut valinnat ovat täysin vääriä ja kengät ovat vaatekaapin alaosassa. Samanlainen kohtalo odottaa taivaan korkeita korkokenkiä, joiden käyttäminen on todellinen vaikeus.

Riippuen siitä, kuinka kuluneet kengät ovat, on monia tapoja antaa niille toinen elämä. Olemme koonneet niistä mielenkiintoisimmat oppaaseemme.

Toimi sopusoinnussa luonnon kanssa ja keskity jätteettömyyteen

Arjen kulutus tekee planeettamme vaikeaksi. Jos haluat elää sopusoinnussa luonnon kanssa, toimi rytmissä nolla jätettä. Mistä siinä on kyse?

Sen sijaan, että heität pois, yritä korjata tai etsiä toinen omistaja. Jos esine on paljon käytetty, voit silti välttää hukkaa. Sinun tarvitsee vain olla luova ja käyttää sitä, mitä sinulla on, täysin uudessa roolissa.

Vaikka tämä on intuitiivisempaa vanhoille vaatteille (esim. käytetyn T-paidan käyttäminen tiskirättinä), monet ihmiset ajattelevat, että kengät eivät ole niin onnekkaita. Ei enää mitään vikaa! Osoittautuu, että vaatekaapin pohjalla makaavat jalkineet eivät ole niin hyödyttömiä kuin miltä se saattaa näyttää. 

Etsitkö todistettuja ideoita niiden uudelleenkäyttöön? Olet tullut oikeaan paikkaan! Aloitetaan!

Käytä suutarin apua

Kun ongelma piilee väärässä istunnossa tai naarmuuntuneessa kantapäässä, voit käyttää asiantuntijan apua. Etsi lähistöltä suutariliike ja vie kenkäsi pätevälle henkilölle, joka ratkaisee ongelmasi hetkessä pientä maksua vastaan. 

Tämä vaihtoehto toimii, jos sinulla on liian tiukat kengät, vaurioituneet kanta- tai kantapäät tai rikkinäinen vetoketju. Suutari voi jopa värjätä kenkäsi tai kiillottaa ne saadakseen ne näyttämään uusilta.  

Laita kengät hyviin käsiin

Jos kengät ovat hyvässä kunnossa, niissä ei ole reikiä eikä pohja irtoa varresta, kengät ovat edelleen käyttökelpoisia. Sen sijaan, että heittäisit ne roskakoriin, voit antaa ne hyviin käsiin ja ilahduttaa joku muu.

Kun uudet korkokengät saivat jalkasi vuotamaan, lupasitko itsellesi, ettet käytä niitä enää koskaan? Sen sijaan, että piilottaisit ne syvälle kaappiin, anna ne siskollesi tai ystävällesi. He varmasti nauttivat tällaisesta lahjasta.

Käyttävätkö läheisesi eri kokoa? Laita kengät käytettyjen vaatteiden roskakoriin tai lahjoita ne hyväntekeväisyyteen. Voit myös löytää apua tarvitsevan henkilön, jolla on samankokoinen jalka. Tähän tarkoitukseen esimerkiksi sosiaalinen media on hyödyllinen. Etsi kierrätysryhmä alueeltasi, lähetä ilmoitus ja olet valmis!

Muista puhdistaa kengät huolellisesti ennen niiden palauttamista. Loppujen lopuksi joku muu käyttää niitä!

Listaa myytävät kengät

Etkö pidä kalliista kengistä tai ne eivät yksinkertaisesti sovi yhteen vaatekaappisi vaatteiden kanssa? Jos jalkineet ovat hyvässä kunnossa ja maksavat omaisuuksia, voit laittaa ne onnistuneesti myyntiin. 

Käytä myyntialustoja tai huutokauppaportaaleja. Tällä tavalla et menetä rahaa ja kenkäsi saavat uuden omistajan, joka rakastaa niitä ensi silmäyksellä.

Käytä kenkiä täysin eri muodossa

Olet varmasti nähnyt Internetissä paljon ideoita tehdä tyhjästä jotain halvalla ja samalla vähentää jätteen syntymistä. Vanhasta pullosta tehty maljakko, turhasta pahvista tehty kissantalo, hieno viinikorkista tehty koriste… 

Mitä jos voisit käyttää kenkiä täysin eri muodossa? Entä vanhoista kalosseista tehty puutarharuukku? Tai vanhoista, värikkäistä korkokengistä tehty naulakko? Kiinnitä päällinen puulevyyn ja olet valmis! Voit myös tehdä kirjanpidon kengistä, jotka tekevät vaikutuksen. 

Kuten näet, luovuus on avain menestykseen! Jos kuluneen kengän ulkonäkö herättää huomiota, voit varmasti luoda alkuperäisiä lisäyksiä kotiisi tai puutarhaasi. Jos ei, käytä ainakin osaa niistä. Nauhat toimivat avaimenperän tai lahjarusetin muodossa. Lasten kenkien kuluneet pohjat voivat luoda lapsillesi puutarhapolun. 

Muista, että tee-se-itse-projekteissa ei ole rajoja. Ole epätavallinen ja luova. Osoita aloitetta ja käytä kuluneita kenkiä näyttääksesi maailmalle alkuperäinen taiteellinen näkemyksesi.

Käsittele kaatopaikkaa viimeisenä keinona!

Suurin osa kengistä on valmistettu muovista tai vastaavista materiaaleista. Biohajoamattomat muovit ovat yksi ympäristön pahimpia vihollisia!

 Käsittele siis kaatopaikkaa viimeisenä keinona ja anna ei-toivotuille kengillesi uusi elämä vinkeillämme. Katso kuinka yksinkertaista se on?